pátek, listopadu 04, 2005

Přípravy na svěcení jara

Zhřešil jsem, nebyl jsem v Rudolfinu už pěkně dlouho (od ukončení minulé sezóny). Rozhodl jsem se tedy hřích napravit a vybral si koncert České filharmonie pod vedením Charlese Dutoita, kteří společně nastudovali "baletní" hudbu : Romea a Julii (S.Prokofjev) a Svěcení jara (I. Stravinsky). Obvykle nakupuju vstupenky týden předem, ale tentokrát nějak nezbyl čas. Jelikož jsem člověk spořivý (všichni, kteří mě znají se teď usmívají... ;), kupuju studentské lístky za 50,- Kč, které se oficiálně prodávají na stání a na akusticky i opticky nevýhodná místa (za sloupy).

Přišel jsem tedy v den představení do pokladny a se zářívým úsměvem pravil, že bych rád dva studentské lístky na večer. Paní pokladní mi s neméně zářivým úsměvem odpověděla, že jsem měl přijít tak před měsícem. Úsměv mi z tváře zmizel, zůstalo zářivé zklamání. Paní pokladní mi na monitoru ukázala, že je v sále ještě několik volných míst, ceny ovšem začínaly na hranici 500 Kč.

Tolik peněz se mi opravdu dávat něchtelo, a myslím, že i Janča by mě odeslala do patřičných míst. Zeptal jsem se tedy, jako to vypadá v pátek. V pátek plno. Ale! Ale na balkóně dvě místa za sebou a za sloupem. Za pouhých 220 Kč. Sice by nebylo nic vidět, hůř slyšet, ale byl bych při tom. Zavolal jsem a dostal povolení koupit dva lístky. Paní pokladní mezitím hledala další místa, protože "ta dvě jsou fakt blbá místa". Nakonec našla dvě, která sice nebyla vedle sebe, ale uvidím alespoň kousek orchestřiště (a orchestru). Kývli jsme na sebe a já s povzdechnutím vytáhl peníze. Paní pokladní si povzdechu všimla, chvilku klikala myši, zamyslela se a zavolala kolegyni. Chvilku si povídaly a nakonec se shodly, že chudému studentovi klidně můžou dát 50% slevu.

Za malou chvíli mě v rukou hřály dva lístky za 220 Kč celkem. Nádhera.


Tento obrázek namalova sám Stravinsky ;)

1 Comment:

Anonymní said...

gratuluji, smutné oči chudého studenta udělají mnoho, já třeba chodím do divadla Husa na provázku za 15,- a od prázdnin za 0,- :) a paráda.
Byla jsem na Hvězdy nad Baltimore a na Orfeovi :)
je to paráda být student:)