sobota, února 11, 2006

Steganografie

Dnes na večeři s V., když jsem se pokoušel vysvětlit modulaci signálu a filtraci ( vysvětlit to chtěla ona, ja o tom sám obvykle u jídla nezačínám ;), zmínili jsme se o steganografii, která je teď poměrně populární. Do fotky z dovolené vložíte návod na výrobu atomové bomby, leč všichni, kdo budou vaší zprávu číst, uvidí jen nevinný snímek z dovolené. Tedy až na příjemce, který ví, jak odtud zprávu zase dostat. Když jsem si dnes prohlížel staré fotky, našel jsem jednu, kam jsem kdysi podobnou zprávu vložil...

Pozorně se na tu horní fotku podívejte. Co vidíte? Keř, vlevo slunce a uprostřed rozmazaného koně. Fotka umělecky nic moc, ale přesto je tam víc informací, než dokážete dekódovat. Pokud ji totiž prozkoumám já, vidím, že byla vyfocena ve vesničce Adare v Irsku. Čtu v ní, že nás ke kempu přivezl jeden moc hodný Ir, který měl za manželku Lotyšku, pracoval v továrně na ryby a přesto, že si zajel, zavezl nás až před brány kempu. Vidím oblohu plnou mraků, které se hnaly od moře. Slunce zapadalo a za plotem, hned u našeho stanu, se pásli a voněli koně. Chvíli předtím jsme vypili Guinnesse a cider Druid's, povečeřeli chleba s rybízovou marmeládou.

Když už bylo slunce hodně nízko, vyšli jsme před kemp, posadili se na lavičku u prašné cesty a přes obilné pole jsme pozorovali západ. Mezi peřinou z mraků a horizontem se dralo dohasínající slunce, obloha měnila barvy od žlutavé, přes růžovou až nakonec zhasla úplně. Janče to ten večer moc slušelo.

Chvíli jsme tam seděli a nakonec zalezli do našeho malého stanu.

Tuhle informaci jsme do fotky vložili a ani celý Echelon by ji tam nenašel.

2 Comments:

Anonymní said...

pekneeee, tomu rozumim a ne tem recem o signalu :)

Anonymní said...

bobe.pekna fotka.
bobe. nadherna fotka.

stejne kody mam ve fotkach ze spanelska...teda i ze skotska....teda vlastne v kazde fotce co udelam.......