čtvrtek, března 09, 2006

O značkách

Probírali jsme tuhle s K. nákup hodinek, na který se chystám. Vybral jsem si jedny za cca 1500,- a za chvíli se je chystám objednat. K. se mě ptala, jestli by stejně neposloužily nějaké z tržiště za pár korun. Celkem rychle jsme sebe (a snad i ji ;) presvědčil, že pravděpodobně ne. Asi by nebyly vodotěsné, sklíčko by těžko vydrželo nárazy o rám dveří či o madla v metru (ano, jsem neuvěřitelně šikovný). U hodinek jsou výhody celkem zřejmé, ale u ostatního zboží to už tak jednoduché není a například u oblečení je to mnohdy až naopak.

Mám totiž zdánlivý problém. Když vylezu na hriště, vypadám jako reklamní panák firem Adidas a Umbro. Kopačky Adidas, chrániče Adidas, kraťasy Adidas, stulpny Umbro. Jenže věc se má tak, že jsem za celou dobu, co malou kopanou hraju, vyzkoušel asi sedmero kopaček. Nejdřív něco jménem Kruk za pár set korun z Tesca. Byly trochu tuhé a brzo jsem prodřel podrážky, i palec se ukázal. Mám totiž cca 88kg na 188cm výšky a řekněme nestandardní pohyb po hřišti. Boty proto musí být dobře šité a podrážka téměř z oceli. Další v pořadí byly Diadory, které stály okolo tisíce, hrálo se v nich dobře, ale taky moc nevydržely. Předesílám, že hodně kvalitní botky mi vydrží jednu sezónu. Závidím všem kamarádům, kteří chodí na hřiště už pár let ve stejných botech.

Potkal jsem i kopačky od firmy Nike, stály nekřesťanské peníze, leč seděly na noze jako baletní cvičky. Samy běhaly, samy střílely, ovšem vydrželo jim to asi dva měsíce. Za chvíli jsem prodíral ponožky, palce mi mrzly a nakonec jsem děsil soupeře parádním žralokem. Poté několik slepých uliček, až jsem objevil Outlet Store Adidasu, kde jsem koupil kopačky za méně než tisíc, když původní cena byla přes dva a půl tisíce. Botky byly moc fajn, odehrály celou sezónu. Proto jsem po jejich pohřbu zamířil opět do stejného obchodu. Jenže tuhle řadu ve slevě neměli a po dlouhém bloudění Prahou a přemýšlení jsem koupil botky o třídu kvalitnější (myslím, že na ně padl nějaký ten klokan), ovšem bez slevy. A vyplatilo se. Podrážka je po jednom ročníku Strahovské ligy jako nová, pravá bota je maličko podřená a tam, kde mám levý palec pravé nohy, taky trochu otlačená. Toť vše. Za zbytkem výbavy jsou podobné příběhy. Tedy krom kraťasů, ty byly ve slevě.

Adidas se sice chová jako každá normální firma a každý rok uvádí nové úžasné barevné modely kopaček, které nosí hvězdy světového fotbalu. Jenže mimo to dělá i kvalitní boty, které se prodávají už pěkně dlouho (některé modely desítky let). Nestojí sice málo, ale investice se vyplatí.

Takže až si příště půjdu koupit kopačky, budou to opět Adidasy. Víte vy, proč si kupujete své mobily Sony, oblečení od Levi's, foťáky Yashica? Neplatíte zbytečně za jméno?

BTW Ano, tuším kdo a za jakých podmínek tyto boty šije.


Teprve při psaní tohoto textu jsem se dozvěděl, že značku Adidas založil Adi Dassler a jeho bratr Rudolf Dassler založil firmu Puma.

8 Comments:

Anonymní said...

jop. Pumu zalozil po te, co je manzelky rozhadaly proti sobe. tak jsem to slysel zase ja. Jinak by byly oba u Adidasu ;)

U Yashici nebo Rolleiflexu neplatis jen za jmeno. Sice Saudek udelal diru do sveta s hloupou FLexaretou, ale kdyz bys fotil s Flexou a pak si vzal do ruky Yashicu, poznal by jsi rozdil. Nic tam neboucha, neskripe. Jde o nadherny strojecek, ktery v ruce sedi tak dobre, ze se pozna kvalita :) Ale jinak jde jen o cernou krabicku kam se strka film :)

Anonymní said...

A dela Yashica lepsi fotky nez Flexaretka? ;)

Anonymní said...

ted to vypada jako kdyz chodim v teplakach od vietnamce:))K. ps:opravdu ...není tomu tak:)jen sem chtela aby Bobovi zbyli peníze na jiné kulturní akce, mám na mysli jeho dobro:)

Anonymní said...

A už sis ty hodinky objednal?
Ivana

Bob said...

no, jak se to vezme. Objednal jsem je, jenze jsem si posleze vsiml, ze hodinky nemaji podsviceni. Toz jsem objednavku zrusil. S hruzou zjistuju, ze hodinky, ktere bych chtel, neexistuji. Bud budu muset dat vic penez, nebo holt budu muset snest nejake hejblatko navic.

Anonymní said...

:( tak to je škoda, moc se mi líbily, ale až zase na nějaké pěkné narazíš, dej vědět, ráda prokonzultuju:)
Snad nebudeš muset dát příliš moc tvých těžce vydělaných chcechtáčků:)
Ivanka

Anonymní said...

a nestaci mobil misto hodinek?

Bob said...

Hodinky jsou neprakticke, mobil musim nekde stale lovit. Navic je spousta situaci, kdy je mobil daleko... ;)