pátek, dubna 28, 2006

Live every day as if it were your last!

Maceek má na svých stránkách známé heslo "Žij každý den tak, jako by byl tvůj poslední". Obvykle se tím myslí užívat si života, nezdržovat se podružnostmi, žít naplno. Nevím jak vy, ale já se děsím toho, že bych měl žít každý den tak, jako by byl poslední.

Opravdu bych se poslední den života radoval? Co křivd bych nestihl napravit, nestihl bych poděkovat všem dobrým lidem, kteří mi životě hodně dali, pomohli, podrželi, pohladili. Co poděkovat, hlavně jim alespoň něco vrátit. Spousta rozdělaných věcí, plánů a teď bác: máš posledních 24 hodin. Žít každý den jako by byl poslední znamená nemít budoucnost. Začni a vymysli co chceš, stejně to nezrealizuješ. Pravda, nejsme tu od toho, abychom se každý den radovali.

Naopak, rád bych každý den žil s vědomím, že mě čeká nový den a pak další a další, se spoustou možností. Svádí k odkládání záležitostí, jelikož 'zítra je taky den', ale přináší klid v duši, protože můžu ještě něco dokázat a pár špatných věcí napravit.

Když jsem tak o tomhle všem přemýšlel, napadl mě příběh. Alternativní budoucnost, země je přelidněná, nedostatek potravin, léků. Každý měsíc počítač losuje určený počet jmen. Vylosovaní pak v noci obdrží dopis. "Jménem lidu vám byl vyměřen Poslední den. Děkujeme Vám za vše, co jste pro společnost vykonal." Adresát je většinou klidný, takhle to chodí odjakživa. Populace se udržuje mladá a zdravá. Alespoň se to říká. Možná někomu vrtá hlavou, proč jsou vůdci starší než zbytek, proč tak málo vědců dostává tento dopis. Prostě to tak má být.

A tak adresát, podle nátury volí dobrovolný odchod ze světa, popřípadě odchází do budovy, ze které není návratu. Co když se někdo rozhodne vzepřít? Kamarádi si ho vymazali z telefonů, protože jeho jméno našli ráno v seznamu. Neexistuje, rodina by takovou ostudu nesnesla.

Co ty, chtěl/chtěla bys, aby byl dnešní den tvůj poslední? Možná je, ale tyhle seznamy se zatím v novinách netisknou.

14 Comments:

Venda said...

asi je to pravda.
posledni den bych chtel prozit s vedomim, ze vse, co jsem mel udelat, jsem udelal. .....

myslim ale, ze toto prislovi neni o tom, ze vis, ze zijes svuj posledni den. to nebudes vedet nikdy.
a proto bys mel kazdy svuj den prozit tak, ze by tvym poslednim mohl byt....tezka predstava, kdyz jsem se nad tim zamyslel.
znamelalo by to nedelat nic, co by me pak mrzelo, udelat vse, co se po me chtelo a co ja jsem chtel. zadne za hodinu, zitra, za tyden....proste tak abych si pred usnutim mohl, az ulehnu vecer do postele, mohl rict :"to byl ale plodny den a vsechno co jsem chtel udelat jsem udelal":)

v tom je rozdil.
zit v tom, ze zijes posledni den a zit tak, jako by to byl posledni den....

:)

Anonymní said...

nemuzu nereagovat, kdyz je to z meho blogu:)
neznamena to, ze by ses posledni den zivota musel radovat, ani ze bys musel stihnout podekovat vsem dobrym lidem, kteri ti v zivote pomohli, pohladili te...ty bys mel/mohl zit tak, abys nemusel takove veci vubec resit - jestlize ti nekdo hodne pomuze, podekuj/vrat mu to hned/co nejdriv, rekni mu, ze ho mas rad. Svoje pocity nejsme zvykli sdelovat v "normalnich" situacich, schovavame si je prave az pro ty "zvlastni chvile" jako by treba byl tvuj posledni den. Ale to uz muze bejt pozde.
Znamena to taky, ze kdyz neco resis, neceho se bojis, s necim si lames hlavu, poloz si otazku: "Co mam udelat, je to pro mne vlastne dulezite?" a predstav si, ze za tebou stoji tva smrt a klepe ti na rameno. Okamzite vis, co mas udelat, jak je to spravne. Prestanes delat a resit veci, ktery nemaj "vahu", na kterejch ti vlastne nezalezi. Ve svuj posledni den by ses na ne proste vybod.
Uzivat si zivota naplno muze byt trochu zavadejici pojem. Pro nekoho to muze predstavovat den nabity od rana do noci - prace, kamaradi, zabava, vecirky. A ver mi, ze vim, o cem mluvim. Dost dlouho jsem citila, ze kdyz muj den takhle nevypada, jsem nic, nula. O cem si budu vubec s kamaradama povidat, kdyz se jim nemuzu pochlubit, co jsem vsechno stihla a zvladla? Jenze jsem prisla na to, ze to o tom neni. Dneska to mam tak, ze vecer uleham do postele a rikam si: Tohle me dneska zivot naucil, at uz je to vec pozitivni ci negativni. Napr. byla jsem s babi v divadle a pak jsem ji dokazala rict, ze ji mam rada. To je pro me velky vitezstvi. Ver mi, ze i na takovu "blbost" sbiram odvahu treba pul hodiny. Zejtra me nebo ji muze prejet auto a ona to vi. Jde proste o to, vyuzivat vsechny prilezitosti prave ted, ne az zitra nebo jindy, rozumis?
Neni to o tom, ze nemas budoucnost. Kazdy ma nejake plany. Je to o tom, ze ty "spatny" veci (mimochodem, tady bych s tebou polemizovala, co je to vlastne spatna vec) napravujes rovnou. Touzis po nejake slecne a bojis se ji zeptat? Udelej to dnes, zitra muze byt pozde. Pohadal ses s mamou/tatou/pritelkyni a, nez si s nimi otevrene promluvit, cekas, ze se to nejak "usadi"? Mozna jo, ale kdyz si to reknete hned, vis, ze nemas neco nedoreseno, v pripade, ze tebe nebo danou osobu zitra prejede nakladak.
Mne samotny se to samozrejme taky vzdycky nevede, ale pomaha mi to aspon se snazit, vis?
Myslim, ze Venca podstatu hesla pochopil, tak jak ji chapu ja. Jen jednu pripominku k jeho komentari mam. Napsal: "znamena to nedelat nic, co by me pak mrzelo, udelat vse, co se po me chtelo a co ja jsem chtel". Z toho bych vypustila "udelat to, co se po me chtelo". Predstavte si, ze po Vas nekdo neco chce, klidne blbost, pomoct kamaradovi se prestehovat, pomoct pritelce s napsanim seminarky apod. a vam se do toho moc nechce nechce. Radsi byste hrali tenis, sli do kina, hospy, studovali:) Rikate si: chci mu/ji pomoct, protoze ho/ji mam rad? Protoze mi pomoh/-la, kdyz sem potreboval? Nebo protoze to ode mne ceka, je linej/-a, rad/-a prehazuje zodpovednost na ostatni, vi, ze nedovedu rict ne? A predstavte si, ze vam v tom okamziku smrt "zaklepe na rameno" a vy se ptate? Chci to udelat? Mam prece svuj posledni den..A v tom okamziku to vite:) Pak uz je jen na vas, jak se s tim vyporadate

Bob said...

Macku, Vendo, dekuju vam za vase komentare. Ukazuje se, jaky je problem s podobne kondenzovanymi moudry. Clovek si je precte, pokyve hlavou, ze tak to presne je...ale pak potrebuje alespon odstavec, ci odstavcu nekolik, aby popsal, co pro nej znamena. A to jeste zdaleka nema jistotu, ze to tak opravdu je. Coz nemusi byt nutne spatne.

Presto vsechno je pro me tahle veta fatalni, az brutalni. Stale v ni vidim zuzeni casu. Nektere zelezitosti se touto optikou spise pokazi, nez se jim pomuze. Nektere zalezitosti chteji cas.

Macku, v zadnem pripade jsem tim nemyslel, ze jsi clovek, ktery za touto vetou vidi "no future, uzijem si". Jen tu vetu u tebe furt potkavam a tluce me tam do oci, proto jsem se k ni vyjadril. A ted jsem rad, ze vim, jak ji rozumis ty.

Vendo, rozdil v tom sice je, ale ten druhy pripad (s durazem na 'jako by') mi pak prijde jako predstirani. O tom ten prispevek je: co kdyz je ten den opravdu posledni. Asi se budes chovat jinak, nez kdyz bude 'jako by' posledni. Nevim, jak vam, ale me z toho vychazi, ze i to moudro trochu predstira. Takze koukej v utery poradne zachytat, nebo to bude tvuj posledni den :)

Anonymní said...

potrebujes mit dost casu na to, aby sis veci promyslel? bojis se, ze kdyz se rozhodnes ted hned honem rychle, bude to spatne? pak si ten cas dej a mej se za to rad:)

Bob said...

Myslim, ze se naopak rozhoduju prilis rychle .)

Venda said...

..ja zas nekdy moc pomalu...

objektiv si kupuju asi uz pul roku ...

;)

Anonymní said...

mno nekdo se nerozhodne vubec...,
i kdyz, cocky mam po dvou dnech nahleho osviceni 8-)

Bob said...

Nu, tak se tesim na fotbal ;) Bystrozraky Jose utoci!

Anonymní said...

Ahoj,hmm,stydim se to rict,ale mam pocit,ze jsem ted nejakou dobu zila v tom,ze vcera byl den posledni,eeeee,citim se dost hloupe:-)

A chlapi, drzela jsem palce,jsem zvedava jak jste hrali

Anonymní said...

Ahoj,hmm,stydim se to rict,ale mam pocit,ze jsem ted nejakou dobu zila v tom,ze vcera byl den posledni,eeeee,citim se dost hloupe:-)

A chlapi, drzela jsem palce,jsem zvedava jak jste hrali

Anonymní said...

trouba,dvakrat:-),je to pomale,asi nejsem prvni ani posledni

Anonymní said...

ja mam chvilema pocit ze pristi den bude stejny jako ten predchozi, a po nem dalsi, a dalsi, pak se 'posledni'
den neprijemne tahne a zazira

pro nekoho pak ten posledni den prijde, a clovek muze byt rad ze muze byt rad

Bob said...

Pepo, rekl bych, ze potrebujes fotbal .)

Venda said...

a nebo pivo ;)