úterý, srpna 08, 2006

Krásná a neznámá

Mária dnes započala svou dlouho dovolenou, ale přesto se ukázala na chvíli v práci. Po odchodu jsme truchlili, nicméně jsem ji hned šlohl 19" LCDčko, které jsem si připojil k notebooku a řeknu vám, hned mi bylo líp. Navíc důležitá část projektu se podařila, takže vládla mírna spokojenost. A k tomu všemu mi přišla výplata.


Kolem páté jsem nervózně koukal z okna a na radar. Zatažená obloha a padající déšť mi vůbec nedělal radost. Jsem sice víceméně nepromokavý, ale stejně... Přesto jsem se bez deštníku vydal na Kampu, kde v šest začínala vernisáž. Stál jsem tam v dešti jen ve svetru a čekal, až se začne. Točilo se pivo a rozlévalo víno, ale protože mě v osm čekal fotbal, nedal jsem si. Kdybych ovšem věděl, jaká to bude sportovní hrůza, zlil bych se do němoty. Ale to je jiný příběh.

Několik momentů po šesté přišla Olinka a byla překvapená, že přislo tolik lidí i v dešti. Jakmile na podium vstoupil Jirka Menzel, déšť ustal. Výstavu zahájil bývalý velvyslanec ve Francii (ehm, jméno mi vypadlo),promluvil i ministr životního prostředí, starosta Prahy 1 a nakonec i autor, Yann Arthus Bertrand.

Prošel jsem si fotky, neustále sledován panem Ambrozkem. Měl bohužel stejné tempo jako já a furt se mi pletl do cesty. Fotky jsou parádní, a nebojte, ty nejlepší na webu nevidíte. Je jich 120 (píšou na webu, nepočítal jsem to) a neviděl jsem jedinou, která by byla zbytečná. Pod každou fotkou je krátký text v angličtině/češtině, přičemž na každém stojanu je ještě další mini text o České Republice či ekologických problémech světa.

Vůbec nejvíc mě na výstavě překvapilo to, že jsem o některých místech vůbec nevěděl. Nešlo jen o nezvyklé pohledy na známá místa, ale naproto kouzelné pohledy na místa mi do této chvíle utajená. Výstava je otevřena do konce října a to nonstop, dnem i nocí, zcela zdarma. Ještě se tam párkát stavím, prošel jsem to všechno moc rychle. Až tam půjdete, koukněte na plánek, výstava je de facto na dvou místech ;)

A speciálně pro Vendu :
Yann Arthus-Bertrand pracuje výhradně s fotoaparáty CANON. Pro snímky projektu “Earth from Above” použil fotoaparáty CANON EOS-1N a EOS-1V vybavené transfokátorem typu L s proměnlivou ohniskovou vzdáleností 17–400 mm. Hodnoty expozice byla v rozmezí 1/250 – 1/1000. Většina snímků byla pořízena na negativ 24x36mm FUJICHROME Velvia 50 ASA, pozitivy na papíry FUJICOLOR Crystal Archive typ DP.

Fotbal raděj přeskočím a posunu se rovnou k tomuto okamžiku, kdy cvakám do notebooku. Výplatu a tady dočasný konec strádání jsem oslavil třetinkou Granátu následovanou třetinkou belgického De Verboden Vrucht a úplně nakonec mě čeká miláček Stella.

Zmokl jsem, ale pro dobrou věc. Naštval se na fotbale, ale unavil a zaběhal. Popil piva, ale vychutnal.

Byl to dobrý den.

P.S. Na webu je najdete všechny, ale ne na českém ;)

1 Comment:

Venda said...

oh. malem kapicka ukapla mi z oka, kdyz jsem cetl o canonu a velvii.
velvia je super material a v rukou toho, kdo umi, dostaneme to, co muzeme dostat jen z velvie..

na tento film jsem jeste nefotil.

jeste neni ten spravny cas.

jen, co mi vrati objektiv, zainvestuji polovinu denni vyplaty a koupim si 36 snimku tohoto zazraku.

:)

a pak....zajdu na vystavu