pondělí, prosince 03, 2007

Velký úklid - doplněno

Když se v sobotu ráno probouzel a poprvé zakašlal, oddechl si, že je vše při starém. Popraskané rty, opuchlý obličej, kašel a nos ucpaný jako po šňupání cementu. Nakonec se mu podařilo obě nosní dírky zprůchodnit. Otočil se na druhý bok a usnul.

Probudil se podruhé, trochu méně opuchlý, leč trochu více otuplý. Vyhrabal se z vyhřáté postele do vyhřátého bytu a po krátké návštěvě toalety hrubě rozbil několik vajíček a na nové pánvi vykouzlil čtvero volských ok. Ospalé bytosti je donesl do postele, ale nakonec je oba snědli v kuchyni. Popili čaj a džus dle osobních preferencí.

Čekal je totiž náročný víkend. Předvánoční úklid.

Než tento začal, proběhla ještě proběhla malá trapná epizoda na hřišti v Kobylisích, kdy si připadal jako malý kluk a počítal góly. Nerad o tom mluví, protože prohráli 7:1. Trochu tušil, jak si připadala Slavie nedávno v Londýně, když jim tam taky spadlo sedm gólů. Jediné štěstí bylo, říkal si, že na jejich zápasy fanoušci nechodí a v televizi se objevují přeci jen méně než sešívaní.

Jeho příchod domů ji trochu překvapil, protože měl přeci jen zůstat v hospodě, jak sliboval. To, že si stihla oholit jen jednu nohu, úspěšně maskovala až do pozdních nočních hodin, kdy byla odhalena. Rozčarován ze hry a svého výkonu vůbec, neměl na úklid ani pomyšlení. Prošel sice pokoj a vyhodil věci, které tam očividně nepatřily, na vetší intelektuální výkon - protože úklid je především duchovní aktivita - neměl energii ani chuť. Večer tedy zakončili se strýcem Pepinem, potažmo s celým osazenstvem Postřižin.

V neděli pro změnu přišla snídaně za ním do postele a nebýt protivného slunce, které svítilo do očí, dalo by se téměř říct, že se mu vstávalo dobře a rádo, pokud se o vstávání dá něco podobného prohlásit. Zbytek dne pak strávil v mlze úklidu, ze které si pamatoval jen příjemné chvilky, kdy jedl a nebo jen tak seděl a koukal do blba.

Pokoj a celý byt je teď podivně světlý, větší, podlaha už nekřupe, když se na ní šlape. Z postele je dokonce možno jít do kuchyně přímo. Život už nebude nikdy stejný, ale s trochou úsilí se jim zase podaří pokoj zabydlet.


Upozornění: Tento text byl po velkém nátlaku cenzurován. Na požádání poskytnu větu, která z textu vypadla.

3 Comments:

Anonymní said...

Prosím o zaslání zmizelé věty na ty-víš-jakou adresu.
:)

Bob said...

Chvilku strpení, právě vyjednávám s cenzorem, věta se možná navrátí zpět ;)

Bob said...

Stále se snažím vypáčit povolení.